Simptomele herniei – care sunt și ce trebuie să facem pentru a le ameliora
Hernia de disc este una din afecțiunile frecvente în rândul populației din România. De cele mai multe ori, asociem această problema cu înaintarea în vârstă, însă mai sunt și alți factori care pot duce la o astfel de afecțiune. Astfel, chiar și printre cei mai tineri pot există diagnostice de hernie de disc, în special dacă aceștia practică sporturi foarte solicitante sau au un loc de muncă unde forță fizică este adesea necesară. Principalul simptom al unei hernii de disc este durerea la nivelul gâtului, brațului, spatelui inferior sau piciorului.
Și totuși, care sunt simptomele herniei?
Când discul spinal este deteriorat, inflamatia se instalează în zona din jurul acestuia. Această inflamație duce la durere, adesea nu foarte intensă. Dacă aceste dureri sunt ignorate, inflamatia se agravează, discul devine din ce în ce mai fragil și apare riscul unei hernii.
Fisură sau ruptură discului expulza în exterior nucleul pulpos. Astfel, acest nucleu herniaza și comprimă nervul din apropiere. În majoritatea cazurilor, expulzarea nucleului pulpos are loc în partea din spate și laterală a coloanei vertebrale, în zonele de unde nervii ies din coloana. Și cel mai adesea, o simplă mișcare de indoire înainte a trunchiului este responsabilă pentru această expulzare prin creșterea presiunii pe partea din față a discurilor intervertebrale ale spatelui inferior.
Comprimarea rădăcinii unui nerv determina apariția unei dureri localizate, adică la gât, umăr, braț, spate, picior, în funcție de nervul afectat. Această durere se agravează atunci când se utilizează mușchii din această zona, adică atunci când au loc mișcări, când persoană respectivă tușește, strănută sau când este încordată. Această durere poate fi, de asemenea, agravată de statul pe scaun pentru mult timp, în picioare sau culcat pe burtă.
Când hernia de disc se află în zona cervicală, durerea la nivelul umărului sau brațului poate fi însoțită de furnicături sau amorțeală în braț, antebraț sau mâna. Acest lucru are loc deoarece hernia comprimă fibrele sensibile ale nervului și perturbă conducerea nervului.
Când hernia de disc se află în partea inferioară a spatelui, durerea poate să apară la un picior și este cunoscută sub numele de „sciatică”. Această durere poate fi însoțită de rigiditate, arsura, furnicături sau amorțeală în picior.
Care sunt complicațiile herniei?
Trebuie să ne liniștim totuși, deoarece discurile dureroase și herniate, rareori provoacă complicații. Fibrele nervoase comprimate, atunci când sunt sensibile, se recuperează bine după comprimare odată ce discul revine la locul sau. Cu toate acestea, în unele cazuri, hernia comprimă fibrele nervoase care controlează mușchii. Acestea se recuperează slab după compresie, ceea ce poate duce la paralizie pentru o anumită perioada de tip. În acest caz, compresia trebuie rezolvată cât mai repede posibil, printr-o intervenție chirurgicală urgență.
Reducerea bruscă sau dispariția durerii din cauza unei hernii de disc nu este însă un semn bun, ci poate fi un semn al agravării compresiei nervoase și a deteriorării fibrelor motorii. În plus, slăbiciunea unui braț sau picior sau incapacitatea de a merge pe vârfuri sau tocuri poate fi un semn de durere în fibrele motorii. În braț, compresia fibrelor motorii poate duce la pierderea dexterității degetelor. De asemenea, un alt simptom des întâlnit în herniile de disc este cauda equina.
Ce este sindromul cauda equina?
Cauda equina se traduce prin „Coadă de cal”. Este vorba despre ansamblul de nervi din partea inferioară a măduvei spinării. Astfel, partea canalului spinal situată la nivelul ultimelor vertebre lombare și a osului sacru nu mai conține măduva spinării, ci doar o mulțime de nervi care ne deranja zona bazinului și picioarelor. Când o hernie de disc comprimă puternic această zona pot apărea simptome speciale cum ar fi: durere cu furnicături în bazin și picioare; senzație de amoretala în perineu și anus; uneori dificultăți în trecerea urinei sau chiar reținerea urinei sau paralizia sfincterului anus și incontinență; la bărbați poate să apară disfuncție erectilă; tulburări ale reflexelor piciorului.
Totuși, există și alte complicații?
O altă complicație a discurilor herniate este cronicizarea afecțiunii, adică faptul că vei avea mereu probleme cu același disc herniat. Această trecere la cronicizare este deosebit de întâlnită la persoanele care nu practică activitate fizică regulată, la cei supraponderali și la cei care suferă de depresie sau stres cronic, de exemplu în legătură cu muncă. Putem spune că neînțelegerile ierarhice sau din cadrul cuplului, sunt de asemenea suspectate pentru reapariția herniei de disc și la trecerea lor la starea cronică.
Când apar aceste tipuri de simptome, este esențial să ne adresăm imediat unui medic. Tulburările motorii, dificultățile la urinare sau defecare, disfuncție erectilă, pierderea reflexelor fac necesară deplasarea fără întârziere la un medic specialist. În cazul în care te regăsești în oricare dintre situațiile de mai sus. Îți recomandăm să apelezi la o clinică de specialitate. Această clinică te poate ajută să rezolvi problema prin intervenții noninvazive. De asemenea, după o operație, poți să faci recuperare tot în cadrul acestei clinic. De ce să apelezi la o intervenție noninvaziva? În cazul în care hernia nu provoacă cauda equina sau nu există alte simptome grave (paralizie de exemplu), poți să rezolvi hernia de disc prin elongatie, fizioterapie, masaj special, tratamentul David și așa mai departe. Clinică îți poate oferi o serie de tratamente disponibile în funcție de cazul tău particular. Desigur, pe lângă aceste tratamente, trebuie să ai în vedere și schimbarea stilului de vaită, ce presupun pierdrea kilogramelor în cazul în care vorbim de o persoană supraponderală, mișcare atunci când este vorba de sedentarism și o postura corectă pentru cei care lucrează în față calculatorului mai mult de 50% din timp.